Popis
Využitie:
- Zahusťovanie - polievky, omáčky, šťavy a ďalšie jedlá zahustíte a ochutíte touto zmesou.
- Náhrada vajec - do cesta alebo do zmesi na placky či zemiakové placky, v tom všetkom bude hraška dobrým spojivom.
- Nátierky, dresingy, omáčky - hraška pomôže pri príprave základu pre tieto pokrmy.
- Obaľovanie - iba s vodou slúži na prípravu cestíčka na obalenie nielen klasických rezňov, ale aj zeleniny či syra.
Hraška je česká rodinná firma s mnohoročnými skúsenosťami zameraná na výrobu bielkovinových koncentrátov rastlinného pôvodu, obaľovacích a chutiacich zmesí. Firma nepoužíva syntetické a geneticky manipulované suroviny. Autorkou produktovej rady Hraška je Ing. Eliška Škvařilová, ktorá vytvárala stravovacie normy materskej školy a organizuje kurzy varenia.
Zloženie
Hrach 70 %, zmes obilnín (kukurica, ryža, pšeno), cesnak, soľ s obsahom 40 % draslíka, zmes korenia.
Skladovanie
Skladujte na suchom mieste.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 423 kJ / 337 kcal |
---|
Tuky: |
3,8 g |
---|
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
1,1 g |
---|
Sacharidy: |
54,0 g |
---|
z toho cukry: |
1,8 g |
---|
Vláknina: |
9,4 g |
---|
Bielkoviny: |
17,0 g |
---|
Soľ: |
0,82 g |
---|
RECEPTY
Základné recepty sú vzorové recepty pre jednotlivé pokrmy (placky, rezne, zapekané, apod). Podľa týchto vzorov môžete pripraviť stovky ďalších receptov, v ktorých sa striedajú použité suroviny.
REZNE zeleninové, syrové, hubové ai (4 porcie)
- zmiešame 80g Hrašky so 120ml vody na cestičko (hustota redšia ako horčica)
- naporcujeme 300g zeleniny
- kúsky zeleniny namáčame v cestíčku
- kladieme ich do rozpáleného oleja
PLACKY zeleninové, syrové, hubové ai (4 porcie)
- zmiešame 140g Hrašky pikantnej s 250ml vody na cestičko
- nakrájame (nastrúhame) 200g zeleniny
- nakrájanú zeleninu vmiešame do cestíčka (hustota ako na palacinky)
- placky vyprážame v horúcom oleji alebo pečieme v rúre na plechu
POMAZÁNKY s rôznymi druhmi zeleniny (1 porcia 10g Hrašky na cca 50ml vody)
- cestičko rozmiešame s vodou a zvoľna varíme na hustú kašu 20 min.
- po vychladnutí vyšľaháme s tukom 20g na osobu (olej, maslo a pod)
- dochutíme nakrájanou cibuľou, kyslou uhorkou a pridáme buď trený cesnak, nastrúhaný chren alebo nakrájanú papriku, paradajku, mrkvu, zeler apod
DRESING s jogurtom, kyslou smotanou (1 porcia 10g Hrašky na cca 50ml vody)
- základ dresingu pripravíme ako u nátierky, použijeme však na 5g Hrašky 25 ml vody
- po vychladnutí vyšľaháme s jogurtom, alebo kyslou smotanou
- dochutíme nakrájanou cibuľou, kyslou uhorkou a pridáme kôpor, bylinky, cesnak a pod
ZAHUSŤOVANIE polievok - zeleninovej, zemiakovej, gulášovej ai (4 porcie)
- vrchovatú polievkovú lyžicu Hrašky (30g) nasypeme do 1,5 litra vlažnej polievky a zamiešame
- varíme cca 20 minút
ZAHUSŤOVANIE omáčok, štiav, gulášov a pod (1 porcia 10g Hrašky na cca 120ml omáčky)
- Hraškou môžeme nahradiť múku úplne alebo len čiastočne
- Hrášku aj múku je potrebné variť minimálne 20 minút
- Hrašku možno používať na prípravu bešamelových omáčok
NÁHRADA VAJEC v slaných cestách (cca 30g za jedno vajce = asi 1 polievková lyžica)
- Hrašku zmiešame s múkou a cesto ďalej spracúvame, ako sme zvyknutí
- Hrašku pridávame do kysnutého cesta (knedle, slané pečivo), do zemiakového cesta (halušky, knedle a i.)
NÁHRADA VAJEC v karbonátkach - zeleninových, syrových apod (4 porcie)
- zmiešame 250g Hrašky s 300g nastrúhanej zeleniny a podľa potreby pridáme vodu
- z cesta tvarujeme fašírky (môžeme obaliť v strúhanke)
- karbonátky vypražíme v horúcom oleji alebo pečieme na plechu v rúre
NÁHRADA VAJEC pri zapekaní cestovín, zemiakov, zeleniny apod
- Hrašku rozmiešame vo vode, osolíme a povaríme 20 minút na miernom plameni, až vznikne hustá bešamelová omáčka
-
- môžeme dochutiť muškátovým orieškom, oregánom apod
- vzniknutú omáčku prelejeme zapekané jedlo a ešte dopečieme v rúre
NÁHRADA VAJEC pre lečo, pre mozoček, špenát a pod
- Hrašku rozmiešame vo vode, osolíme a povaríme 20 minút na miernom plameni, až vznikne kaša
- pridáme uvarený karfiol alebo podusené papriky a paradajky alebo mrazený špenát
- premiešame a podľa potreby povaríme a dochutíme
- chutnejšie je, keď Hrašku povaríme s opraženou cibuľkou a Maha korením