HL001
Nový produkt
BioSpirulina je 100% sladkovodná modrozelená riasa Arthrospira platensis obsahujúca vzácne fytonutrienty (rastlinné výživné látky), ktoré sa nenachádzajú v žiadnych iných zelených potravinách, ako napr. fykocyanín a sulfolipidy. Spirulina je tiež výnimočným zdrojom beta karoténu, chlorofylu, vitamínu B12, karotenoidov, enzymov, vitamínov a minerálnych látok.
ESENCIÁLNE AMINOKYSELINY
Spirulina má najvyšší obsah proteínov zo všetkých prírodných potravín (65 %), ďaleko viac než mäso alebo ryby (15–25 %), sójové boby (35 %), sušené mlieko (35 %), obilniny (8–14 %) alebo plnotučné mlieko (3–4 %). Spirulina obsahuje ako jeden z mála rastlinných zdrojov všetky esenciálne aminokyseliny.
Zásadný význam stráviteľnosti proteínov
Bunková stena Spiruliny je tvorená mäkkými mukopolysacharidmi, neobsahuje celulózu, čo umožňuje jej ľahkú stráviteľnosť a vstrebávanie. Táto vynikajúca stráviteľnosť je obzvlášť dôležitá pre jedincov trpiacich podvýživou a u ktorých je znížená kapacita príjmu živín. Podávanie spiruliny podvyživeným deťom je účinnejšia než sušené mlieko, pretože laktóza obsiahnutá v mlieku môže vyvolať potiaže so zažívaním.
Porovnanie obsahu proteínu v spiruline a v potravinách bohatých na proteíny
Spirulina |
65–70 |
Vajce |
40–50 |
Sója |
35–40 |
Sušené mlieko |
30–40 |
Syr |
30–40 |
Strukoviny |
20–25 |
BETA KAROTÉN
Spirulina je najbohatším zdrojom beta karoténu, jeho koncentrácia je niekoľko násobne vyššia než v mrkve. Beta karotén má značné terapeutické účinky, vrátane schopnosti znižovať sérum cholesterolu a všadeprítomnej rakoviny. Behom posledných rokov uskutočnily zdravotnícke inštitúcie zaoberajúce sa výskumom rakoviny desiatky štúdií dokazujúcich, že beta karotén znižuje riziko všetkých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, pažeráka, žalúdku, hrubého čreva, gastrointestinálneho traktu, prsníkov a pošvy.
Porovnanie obsahu beta karoténu v spiruline a iných potravinách
Spirulina |
150 |
Pečeň |
6 |
Marhule sušené |
18 |
Kapusta |
5 |
Zemiaky |
9 |
Špenát |
4 |
Mrkva |
8 |
Ryby |
1 |
FYKOCYANIN
Najvýznamnejším farbivom v spiruline je fykocyanín. Tento proteínový komplex tvorí približne 15% celej hmotnosti. Podľa posledných vedeckých výskumov má fykocyanin značné antioxidačné, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Ovplyvňuje tvorbu kmeňových buniek v kostnej dreni, podporuje tvorbu makrofágov a stimuluje fagocytózu. Tým výrazne prispieva k stimulácii imunitného systému. Pri výskume uskutočnenom v Černobyle u osôb postihnutých chorobami z ožiarenia, u ktorých došlo k poklesu tvorby červených a bielych krviniek, sa ich stav výrazne zlepšil pri podávaní len 5 gramov spirulíny denne po dobu 6 týždňov. Fykocyanín znižuje toxicitu v ľadvinách a hrá zásadnú rolu pri ochrane proti zlyhaniu ľadvín spôsobenom toxickými prvkami alebo liekmi, má všestranné využitie pri liečbe dysfunkcií ľadvín.
CHLOROFYL
Spirulina má vysoký obsah chlorofylu, ktorý má výrazné čistiace a detoxikačné účinky. Pomáha z organizmu odstraňovať ťažké kovy, chemické toxíny a ďalšie jedovaté látky. Regeneruje pečeňové tkanivo, prečisťuje krvné riečisko. Podporuje kožný metabolizmus, hojenie rán a vredov. Spoločne s fykocyaninom, železom, vitamínom B12 a kyselinou listovou výrazne podporuje zdravú krvotvorbu.
KAROTENOIDY
Spirulina obsahuje komplex niekoľko karotenoidov bohatých na antioxidanty. Karotenoidy sú tvorené približne 50% z karotenov – alfa, beta a gama a 50% z xantofylov – zeaxantin, astaxantin, a ďalšie. Aj keď beta karotén je zo všetkých karotenoidov najznámejší, komplex rozličných karotenoidov je omnoho efektívnejší než len izolovaný syntetický beta karotén vo forme vitamínových prípravkov.
ŽELEZO
Spirulina je jedným z najbohatších zdrojov železa, ktoré hrá zásadnú úlohu pri tvorbe hemoglobínu a zdravého imunitného systému. Obsah železa v spiruline je niekoľkonásobne vyšší než v ostatných potravinách a jeho vstrebatelnosť je podstatne vyššia než u syntetických doplnkov železa.
Porovnanie obsahu železa v Spiruline s potravinami bohatými na železo
Spirulina |
89,0 |
Obiloviny |
4,5 |
Pivné kvasnice |
18,0 |
Vajce |
1,4 |
Sója |
12,0 |
Ryby |
1,2 |
Hovädzie mäso |
11,0 |
Kuracie mäso, syr |
1,0 |
VÁPNÍK, HORČÍK, CHRÓM
Obsahuje veľké množstvo vápniku, ktorý je všeobecne deficitný vo výžive, horčík uľahčuje absorpciu vápniku v spiruline. Chróm pomáha efektívne využiť glukózu a prispieva k stabilizácii krvného cukru.
ESENCIÁLNE MASTNÉ NENASÝTENÉ KYSELINY
Spirulina obsahuje kyselinu gama-linolenovú (GLA) a kyselinu linolovú. GLA je v organizme dôležitá pre tvorbu telu prospešných prostaglandinov PGE 1, ktoré regulujú mnoho telesných funkcií. Znižujú hladinu LDL cholesterolu, priaznivo pôsobí pri premenstruačnom syndróme, menopauze, pomáhajú pri kožných problémoch – akné, ekzémy.
GLYKOLIPIDY A SULFOLIPIDY
Súčasťou lipidov v spiruline sú vzácne glykolipidy a sulfolipidy, ktoré sú mimoriadne aktívne proti vírusovým ochoreniam (bráni vírusom preniknúť do buniek). Podľa vedeckých výskumov potlačujú vírus HIV-1 a HIV-2, oparový vírus a ďalšie vírusy spôsobujúce deficit imunity.
ENZÝMY
BioSpirulina obsahuje radu enzýmov a to predovšetkým superoxiddismutázu (SOD) a glutation peroxidázu, ktoré pomáhajú neutralizovať škodlivé účinky voľných radikálov. Poškodzovanie organizmu voľnými radikálmi je jednou z hlavných príčin ochorení spojených so starnutím organizmu.
POLYSACHARIDY
Základnými sú ramnóza a glykogen, ktoré sú v organizme ľahko a rýchlo vstrebateľné, majú nízky glykemický index. Poskytujú rýchlu energiu bez toho aby zaťažovaly slinivku alebo precitipovaly hypoglikémiu. Polysacharidy v Spiruline posilujú imunitný systém, podporujú tvorbu T-buniek, makrofágov a stimulujú fagocytózu.
V priebehu posledných rokov bola uskutočnená celá rada klinických štúdií, ktoré dokumentujú široké použitie spiruliny v prevencii i liečbe celej rady ochorení. BioSpirulina dodá vášmu telu kompletné živiny, energiu a vyčistí ho úplne prirodzeným spôsobom. I konzumácia malého množstva tejto koncentrovanej potraviny denne výrazne prospeje vášmu zdraviu.
POUŽITIE BIOSPIRULINY
ZLOŽENIE BIOSPIRULINY, NUTRIČNÉ HODNOTY
Bielkoviny |
65 % |
Uhlohydráty |
18 % |
Tuky |
5 % |
Minerálne prvky |
8 % |
Energia |
382 kcal / 1615 kJ |
Aminokyseliny (g / 100g)
Alanin |
4,9 |
Lysin |
5,2 |
Arginin |
4,7 |
Methionin |
6,0 |
Kyselina asparágová |
1,7 |
Fenylalanin |
2,7 |
Cystein |
0,7 |
Prolin |
2,3 |
Kyselina glutamová |
6,1 |
Serin |
4,1 |
Glycin |
3,0 |
Threonin |
1,5 |
Histidin |
1,0 |
Tryptofan |
1,4 |
Isoleucin |
3,5 |
Tyrosin |
1,0 |
Leucin |
9,3 |
Valin |
1,4 |
Tuky (mg / 100g)
Kyselina gama-linolenová |
770 |
Kyselina linolová |
513 |
Minerálne a stopové prvky (mg / 100g)
Vápnik |
500 mg |
Zinok |
3 mg |
Horčík |
740 mg |
Selén |
0,1 mg |
Železo |
80 mg |
Mangán |
5,2 mg |
Draslík |
1260 mg |
Chróm |
0,4 mg |
Sodík |
1271 mg |
Meď |
1,8 mg |
Fosfor |
847 mg |
Vitamíny (mg / 100g)
Vitamín E |
19 mg |
Vitamín B3 |
3 mg |
Inositol |
66 mg |
Vitamín B6 |
3 mg |
Biofl avonoidy |
79 mg |
Vitamín B12 |
0,05 mg |
Vitamín B1 |
3 mg |
Kyselina listová |
0,06 mg |
Vitamín B2 |
6 mg |
Fotopigmenty a enzýmy (mg / 100g)
Karotenoidy celkom |
444 mg |
Fykocyanin |
16400 mg |
Beta karotén |
175 mg |
Xantofyly |
180 mg |
Chlorofyl |
1450 mg |
Superoxiddismutaza |
40 mg |
Doporučené dávkovanie: 2× denne 2–5 tabliet minimálne 15 minút pred jedlom, zapiť pohárom vody. U podvýživy je vhodnejšie užívať BioSpirulinu s jedlom.
Zloženie: len100% riasa spirulina (arthrospira platensis) v BIO kvalite. BioSpirulina neobsahuje žiadne konzervačné látky a farbivá. Tablety sú zlisované pod tlakom bez pojivových látok.
Veľkosť balenia
BioSpirulina 500 mg (100 tabliet)
Vyrobené v Českej republike