Popis
Slad sa najčastejšie vyrába z jačmeňa, preto je tento druh droždia s lepkom.
V ponuke máme aj lahôdkové droždie bez pridaného jačmeňa.
Lahôdkové droždie sa vyrába na substráte bohatom na cukry - môže to byť napríklad melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae sa nechajú niekoľko dní premnožiť. Potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek a pri sušení zľahka ohrieva na teplotu mierne prevyšujúcu 40 ° C, aby sa droždie deaktivovalo.
Tipy na použitie:
- karbonátky
- pridajte 2 lyžice (alebo viac, podľa chuti) k svojmu obľúbenému receptu; - drožďová nátierka
- zmiešajte droždie so zmixovaným údeným tofu a trochou olivového oleja, pridajte na drobno nakrájanú cibuľu a sušené alebo čerstvé bylinky; - vajíčková nátierka
- restujte nakrájanú cibuľu na 2 lyžiciach olivového oleja, pridajte 3-4 vajíčka a premiešajte, dochuťte 2 lyžicami lahôdkového droždia, soľou, korením a bylinkami; - bazalkové pesto
- rozmixujte 30 g bazalky, 30 g píniových orieškov, 20 g lahôdkového droždia, 80 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžičku soli (nebojte sa experimentovať a vyskúšajte rôzne druhy byliniek a orieškov - napríklad hladkolistú petržlenovú vňať s kešu orieškami); - smotanové omáčky,
- rizotá,
- šaláty,
- dusená zelenina,
- strukovinové jedlá,
- na chlieb natretý maslom alebo tvarohom.
Niekto droždie vyraďuje z jedálneho lístka kvôli obsahu glutámatu sodného. Ako to s ním naozaj je?
- glutamát sa bežne vyskytuje v ľudskom tele a je okrem iného dôležitý pre správne fungovanie mozgu;
- ide o kyselinu glutámovú, jednu z bežných aminokyselín, ktorú nájdete vo všetkých bielkovinách;
- bielkoviny v obilninách obsahujú okolo 40% kyseliny glutámovej;
- ak je kyselina glutámová viazaná v bielkovine, chuťovo sa nijako neprejavuje, nemôžeme ju cítiť;
- chuťové vnemy vyvolá len vtedy, keď je kyselina glutámová voľná, teda uvoľnená z bielkoviny;
- voľnú kyselinu glutámovú nájdete napr .:
- zrelých paradajkách,
- v zrejúcich potravinách, ako je parmezán,
- vo fermentovaných potravinách - tempeh, miso pasta, shoyu, tamari,
- v hydrolyzovaných bielkovinách - napr. pri príprave drožďového extraktu, v biobujónoch,
- v izolovanom glutamáte - vyrába sa vo forme soli kyseliny glutámovej, teda akoglutamát sodný, vzniká zložitými procesmi fermentáciou z kukurice, repy a pod., ide o biely prášok využívaný ako intenzívny zvýrazňovač chuti; - pre organizmus nie je dôležité, či sa do tela dostane kyselina glutámová viazaná v bielkovine alebo voľná;
- dôležité je neprijímať izolovaný glutamát (glutamát sodný), ktorý je oddelený od ostatných zložiek, s ktorými sa v bielkovinách bežne vyskytuje.
PRIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PRÍSNE ZAKÁZANÝ
Zloženie
Sušené kvasnice, SLADOVÝ výťažok.Alergény
Lepok
Skladovanie
Skladujte pri teplote do 20 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 70%.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 1 345 kJ / 320 kcal | |
---|---|
Tuky: | 4,8 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 1,6 g |
Sacharidy: | 9,0 g |
z toho cukry: | 9,0 g |
Vláknina: | 27,0 g |
Bielkoviny: | 47,0 g |
Soľ: | 0,5 g |