132003
Nový produkt
Ľanové semienko má príjemnú orieškovú chuť, lepšie sa strávi rozomleté a môže slúžiť ako náhrada oleja alebo vajíčka v rôznych pokrmoch. Jeho výhodou je dobrá skladovateľnosť a vysoká trvanlivosť.
O ľanových semienkach, a nielen o nich, sa toho veľa dozviete v časopise Dobroty jar 2014.
Viac o využití ľanového semienka tiež zistíte v Dobrotách z leta 2016.
Využitie:
Ľanové semienko treba riadne rozhrýzť alebo lepšie rozomlieť, aby sa lepšie strávilo. Po rozomletí ho musíte rýchlo konzumovať, inak má tendenciu žltnúť. Celé semienka majú skvelú trvanlivosť. Skladované v izbovej teplote vydržia dokonca jeden rok, v chladničke sa jeho chuť až 3 mesiace vôbec nezmení.
Ľanové semienko sa získava z byliny s názvom ľan siaty. Pestuje sa nielen pre semienka, ale aj pre ľanové vlákno, ktoré sa využíva predovšetkým v textile. Ľan je človeku známy už od staroveku a pochádza z Ázie. Semienka sa tiež často používajú na výrobu oleja.
Len hnědý. Může obsahovat stopy lepku.
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.
Energetická hodnota 2 243 kJ / 534 kcal | |
---|---|
Tuky: | 42,16 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 3,66 g |
Sacharidy: | 28,8 g |
z toho cukry: | 1,55 g |
Vláknina: | 27,3 g |
Bielkoviny: | 18,29 g |
Soľ: | 0,03 g |