Popis
Slnečnicové semienka sa získavajú zo slnečníc, ktoré sme si z Ameriky pôvodne doviezli len ako okrasné rastliny. Predávajú sa lúpané, napriek tomu sa dajú behom dvoch dní naklíčiť. Ich namáčanie je zase kratšie než u iných semiačok, trvá len 2 hodiny. Semienka sú potom mäkšie, stráviteľnejšie a chutnejšie.
Využitie:
- posyp - semienkami môžete posypať vlastne všetko, v čom vám budú chutiť, od sladkej kaše až po zeleninový šalát
- pečenie - domáce pečivo posypte semiačkami alebo ich zapracujte do cesta
- praženie - semienka získajú príjemnú orieškovú chuť, keď ich opražíte v rúre na 140 stupňov (15 minút) alebo na panvici (cca 8 minút), potom ich môžete dochutiť korením
- maslo - z opražených semienok možno vyrobiť maslo, ktoré vydrží v chladničke aj niekoľko týždňov, stačí 10 minút mixovať cca 250 g semiačok, pokiaľ nebudete mať krásnu krémovú konzistenciu
- mlieko - 100 g semiačok namočte cez noc, ráno vodu zlejte, pridajte 900 ml čerstvej vody a rozmixujte, nakoniec preceďte a máte mlieko, ktoré v chladničke vydrží 3 dni čerstvé, uberte vodu a môžete mať aj smotanu
- syr- semienka a kešu oriešky napoly, trocha vody, mixovať do hladkého krému a máte čerstvý chutný syr
- nátierka - semienka pridajte k strukovinám, varenej zelenine, hubám alebo tofu a rozmixujte do nátierky
- pesto - slnečnicové semienko skvelo chutí s bazalkou, petržlenovou vňaťou a konopným semienkom
- mrvenička - rozmixujte 50 g slnečnicových semiačok (môžete tiež kombinovať s orechmi). 150 g ovsených vločiek, 6 lyžíc ryžového sirupu a 4 lyžice kokosového oleja
- cake pops - recept na túto sladkú špecialitu nájdete v Dobrotách z leta 2016 na str. 15
- zapečené jedlá - slnečnica je v zapečených pokrmoch najchutnejším semienkom
- Fazuľovo-semienkový burger - recept nájdete v časopise Dobroty jar 2014
Tento produkt ocenia predovšetkým spotrebitelia so záujmom o ekologické poľnohospodárstvo a udržateľný systém hospodárenia. Biopotraviny vždy prechádzajú systémom kontrol a certifikácii, ktoré zaisťujú ich kvalitu a umožňujú im niesť toto označenie.
Zaujíma Vás viac o ekologickom poľnohospodárstve? Prečítajte si články v našom bioseriáli.
Zloženie
Slnečnicové semená lúpané*, *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Môže obsahovať lepok, ostatné orechy, arašidy, sójové bôby a sezam.
Skladovanie
V suchu. Chráňte pred teplom a priamym slnečným žiarením.
- Legislatívne zaradenie Olejnaté semeno – slunečnicové semeno.
- Poľnohospodárska produkcia Taliansko
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota 2 373 kJ / 565 kcal |
---|
Tuky: |
49,0 g |
---|
z toho nasýtené mastné kyseliny: |
5,8 g |
---|
Sacharidy: |
12,0 g |
---|
z toho cukry: |
2,6 g |
---|
Vláknina: |
6,3 g |
---|
Bielkoviny: |
22,0 g |
---|
Soľ: |
0,01 g |
---|
CZ-BIO-001