Nový produkt
Chia je obľúbená aj medzi bežcami ako dobrý zdroj energie.
Chia [čia] semienka pochádzajú pôvodne z Mexika a Guatemaly. Vyznačujú sa predovšetkým veľmi vysokým obsahom omega 3 nenasýtených mastných kyselín. Tie majú preukázateľne pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém *. Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny obsahuje napr. aj rybý olej. Pre všetkých, ktorí dávajú prednosť rastlinným zdrojom, je chia nielen ich plnohodnotnou náhradou, ale dokonca ešte lepšou alternatívou. Chia semienka totiž neobsahujú žiadny cholesterol a okrem spomínaných omega 3 mastných kyselín sa v nich nachádzajú aj ďalšie dôležité výživové látky.
Predovšetkým z minerálov sú chia semienka bohaté na vápnik. Obsahujú viac vápnika než mlieko. Jedna porcia chia semiačok (28 g) pokryje 18% odporúčaného denného príjmu vápnika. Chia semienka obsahujú tiež ďalšie minerály a stopové prvky, napr. fosfor (dôležitý na tvorbu kostí), magnézium (horčík), železo a meď. Sú tiež zdrojom vitamínu B.
Nezanedbateľný je tiež vysoký podiel bielkovín a vlákniny.
V porovnaní s ľanovým semiačkom, ktoré je tiež zdrojom vyššie uvedených látok, majú chia semiačka niekoľko výhod. Predovšetkým nie je nevyhnutné ich pred konzumáciou zomlieť. Majú dlhú trvanlivosť, môžete ich uskladňovať až dva roky. Majú celkom nevýraznú, neutrálnu chuť. Obsahujú tiež oveľa viac vápnika a fosforu.
Chia semienka sa dajú použiť mnohorakým spôsobom. Môžete ich samozrejme konzumovať len tak samé, prípadne ich zapiť vodou. Tu sú ale ďalšie, kreatívnejšie tipy: