142016
Nový produkt
Mandle sú u nás dobre známe a veľmi obľúbené. Majú typickú jemnú sladkú chuť, takže sa dajú jesť samotné. Pripravíte z nich ale aj sladké dobroty a exotické špeciality. Mandle sa hodia aj na výrobu domáceho mandľového mlieka.
Mandle sú vlastne jadro kôstky plodu mandle obyčajnej, ktorá pochádza zo severnej Afriky a západnej Ázie. Dnes sa pestuje predovšetkým v Európe v subtropických oblastiach. Dorastá do výšky až 5 metrov a kvitne krásnym ružovým kvetom. Je príbuzná marhuliam a broskyniam. Keď rozlomíte kôstku marhule, nájdete v nej semeno, ktoré vyzerá ako mandľa a dokonca sa dá jesť. Z jedného stromu možno získať až 60 kg mandlí.
Mandle neslúžia len ako potravina, ale využívajú sa aj v kozmetickom priemysle. Získava sa z nich za studena lisovaný olej, ktorý sa potom pridáva do kozmetických výrobkov, napríklad krémov. V cukrárstve sa mandľami nielen zdobí, ale vyrába sa z nich tiež typický marcipán.
MANDLE jadrá. Môže obsahovať stopy lepku a orechov.
Orechy
Skladujte pri teplote do 25 °C a pri relatívnej vlhkosti vzduchu do 70 %.
Energetická hodnota 2 491 kJ / 596 kcal | |
---|---|
Tuky: | 50,0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny: | 4,0 g |
Sacharidy: | 9,0 g |
z toho cukry: | 4,0 g |
Vláknina: | 13,0 g |
Bielkoviny: | 21,0 g |
Soľ: | 0,01 g |