Popis
Ovsené vločky sa vyrábajú z napareného a rozlisovaného obilného zrna.
V našom časopise Dobroty jar 2016 sme spracovali rozsiahlu tému o vločkách. Nájdete tu porovnanie jednotlivých druhov vločiek, tipy a recepty na použitie, zaujímavé informácie o lepku a mnoho ďalšieho...
Tipy a recepty na použitie:
- Kaše
- vločky stačí zaliať horúcou vodou alebo rastlinným či živočíšnym mliekom
- pre krémovejšiu chuť, vločky pár minút povarte
- recept na ovsenú kašu nájdete na strane 18 v Dobrotách jar 2016 - Krémové polievky
- do zeleninovej polievky pridajte vločky, chvíľku povarte a rozmixujte
- s množstvom opatrne, vločky dosť nabobtnajú
- recept na karotkovú polievku s ovsenými vločkami je popísaný na strane 12 v Dobrotách jar 2016 - Pečivo
- pri príprave chleba alebo dalamánky nadraďte 1 múky vločkami - Muffiny
- recept na karfiolové muffiny nájdete na strane 16 v Dobrotách jar 2016 - Plnka
- recept na vločkovú plnku s mandľami nájdete na strane 13 v Dobrotách jar 2016 - Smoothie
- rozmixujte obľúbené ovocie s vodou, rastlinným nápojom alebo mliekom, podľa chuti pridajte sparené alebo povarené vločky, semienka, jogurt, sirup, zeleninu... - Placky, burgery, fašírka
- vločky ľahko rozmixujte s dušenou alebo restovanou zeleninou, uvarenými strukovinami, pridajte vajce alebo Hrašku, opraženú cibuľku, bylinky, cesnak, soľ a podľa potreby vodu, smažte alebo pečte v rúre
- na stranne 12 v Dobrotách jar 2016 nájdete recept na cícerové placky so sójovými a ovsenými vločkami - Lievance
- nahraďte 1 múky vločkami - Nátierky
- ľahko opraženú zeleninu zalejte trochou vody, pridajte vločky (stačí trochu na zahustenie), pár minút povarte a rozmixujte, ochuťte sójovou omáčkou, umeoctom a lahôdkovým droždím, podľa chute môžete pridať tofu, tempeh, červenú lúpanú šošovicu (pridajte k zelenine a 15 minút duste, potom pridajte vločky a ešte chvíľu povarte) - Sušienky
- nahraďte 1 múky vločkami - Granola
- vločky zmiešajte s obľúbeným sirupom a olejom (výborný je olivový alebo kokosový), podľa chuti môžete pridať sušené ovocie, oriešky, semienka, sušený kokos, kakaové bôby, škoricu, karobový prášok, vopred namočené pohánkové krúpy; za občasného premiešania pečte 60 minút pri 110 °C - Posýpka
- rozmixujte 50 g mandlí, 150 g vločiek, 6 lyžíc ryžového sirupu a 4 lyžice olivového oleja - Nepečené cukrovinky
- rozmixujte vločky s vopred namočeným sušeným ovocím, kokosovým olejom a sirupom, môžete pridať semienka, oriešky, sušený kokos, karobový prášok alebo škoricu; vytvarujte guličky a obaľujte ich v sušenom kokose, karobe alebo sezame
Zloženie
Vločky OVSENÉ*. *produkt kontrolovaného ekologického poľnohospodárstvaAlergény
Lepok
Skladovanie
Pri teplote do 20 °C a relatívnej vlhkosti do 65 %. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.