Pohánka je ľahko stráviteľná a nutrične hodnotná surovina vyrábaná zo semena jednoročnej rastliny. Najviac sa cení pre vysoký obsah bioflavonoidov, rutínu I citrínu uvádzaného ako vitamin P. Ďalej obsahuje vitamin B1 a B2, cholín, vysokokvlaitné tuky, bielkoviny.
Kukurica je po pšenici a ryži najpestovanejšou obilninou na svete. Je to prastará plodina pôvodom z Mexika. Jej využitie je všestranné. Z kukuričnej múky vykúzlite v kuchyni netradičné exotické jedlá.
Pohánka - jednoročná rastlina z čeľade rdesnovitých (Fagopyrum esculentum) patrila dlho k málo známym obilninám. V poslednej dobe však záujem o ňu prudko vzrastá, a to nielen medzi vegetariánmi a makrobiotiky. Najviac je rozšírená v Rusku, Indii, Číne, Japonsku, Poľsku, Francúzsku alebo Kanade, kde sú veľmi obľúbené pohánkovej lievance s javorovým sirupom.