Hroznový cukor je najrozšírenejší monosacharid, ktorý sa voľne vyskytuje v mnohých plodoch, najmä v hrozne. Jednoduchý (hroznový) cukor sa okamžite vstrebáva do krvi bez zaťaženia zažívacieho ústrojenstva. Je to jediná forma cukru, ktorá prúdi v krvi. Jeho veľkým pozitívom je, že sa z neho nepriberá, avšak aj napriek tomu ho neodporúčame konzumovať v...
Ovocný cukor fruktóza sa nachádza v mnohých potravinách, najmä v mede (38%), v ovocí ako napr. v jahodách, v černiciach, čučoriedkach a aj v niektorej zelenine napr. sladkých zemiakoch, cibuliach a dalších.
Má charakteristickú chuť a vôňu a nadôvažok obsahuje podstatne viac pôvodných esenciálnych látok ako rafinovaný biely cukor. Predovšetkým však obsahuje vysoké množstvo minerálnych látok ako sú napr. horčík, vápnik, sodí a draslík.