Chia sú drobné semienka rastliny šalvie hispánskej. Sú významným zdrojom bielkovín, omega 3 mastných kyselín a predovšetkým vlákniny.
Obsahujú radu antioxidantov a minerálnych látok - vápnik, železo, zinok, draslík, horčík, fosfor. Charakteristická vlastnosť týchto semien je výborná schopnosť na seba viazať vodu.
Ľanové semienko má príjemnú orieškovú chuť, lepšie sa strávi rozomleté a môže slúžiť ako náhrada oleja alebo vajíčka v rôznych pokrmoch. Jeho výhodou je dobrá skladovateľnosť a vysoká trvanlivosť.
pozoruhodný je jeho vysoký obsah karoténov, ktorý je spolu s horčíkom, vápnikom a zinkom výborným liekom na choroby očí, slizníc, kože, nechtov a vlasov.
Slnečnicové semienka majú príjemnú orieškovú chuť. Sú lúpané a ich použitie je veľmi univerzálne. Vyrobíte si z nich maslo, mlieko alebo napríklad syr. Hodia sa do šalátov, príloh, pečiva či kaší.